Białko roślinne pochodzenia zbożowego, jakim jest gluten, występuje głównie w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Znaleźć go można jednak nie tylko w produktach zbożowych, ale też w kaszach, napojach z dodatkiem słodu jęczmiennego, ciastach, deserach, bułce tartej oraz niektórych przetworach mięsnych, takich jak parówki, pasztety i wędliny. Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu często skarżą się na różne nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego. Należą do nich najczęściej: 

  • wzdęcia, 
  • biegunki, 
  • zaparcia,
  •  mdłości,
  • uczucie pełności w żołądku. 

W przypadku zdiagnozowania nieprawidłowości konieczne jest stosowanie diety bezglutenowej. Należy wykluczyć z jadłospisu produkty, które mogą zawierać tę grupę białek. Bogaty asortyment wyrobów bezpiecznych dla osób zmagających się z nietolerancjami pokarmowymi znaleźć można w sklepie internetowym OCELIO. Dostępne są tu różnego rodzaju przekąski i słodycze bez glutenu. Miłośnicy tego typu przysmaków mogą sięgnąć po krówki mleczne. Są one popularne zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Zaletą tych smacznych przekąsek doskonałych dla całej rodziny jest ich bezpieczny skład. W sklepie znajdują się również inne produkty przeznaczone dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Dobrym wyborem będą chipsy warzywne bogate w liczne składniki odżywcze oraz chrupiące pieczywo maca.  

Stosowanie diet eliminacyjnych jest konieczne w przypadku alergii pokarmowych. Osoby z chorobą trzewną muszą zrezygnować z produktów zawierających gluten. Dzięki temu mogą zredukować nieprzyjemne objawy, takie jak wzdęcia, bóle brzucha i biegunki. Właściwy sposób odżywiania z pewnością poprawi ich jakość życia i zmniejszy ryzyko występowania niedoborów składników odżywczych.

 

Copyright 2025 Cyrk-arlekin.com.pl - wszelkie prawa zastrzeżone